En del af en præsts opgaver, er at tage sig af sine sognebørns sjæleliv og have omsorg for menigheden. Det vil sige, at præsten er til rådighed, når et medlem af menigheden har brug for at tale med præsten om f.eks. meningen med livet. Heraf ordet sjælesorg

Dette arbejde udføres på mange forskellige måder, men en oplagt måde er en personlig samtale med præsten. Præsten står til rådighed for samtaler, når nogen ønsker det.

Der kunne tales om:

  • Vejledning i kirkelige og teologiske spørgsmål
  • Vejledning i etiske spørgsmål
  • Skriftemål, når man ønsker at fortælle noget, der tynger ens samvittighed
  • Samtale om personlige problemer eller kriser
  • Mægling, når der er konflikter, f.eks. mellem ægtefæller

Præsten har tavshedspligt. Præsten fortæller ikke noget til andre om samtaler, der er foregået på præstens kontor eller andre steder, hvor man ønsker at tale med præsten alene og som præst.

Præsten har sine kompetencer som sjælesørger fra den teologiske uddannelse, som præsten har gennemgået. De fleste præster har derudover modtaget undervisning specielt i sjælesorg.

Sjælesorg er ikke en terapeutisk behandling, men en samtale om vilkår eller episoder i livet, der gør at man har brug for at dele noget med andre end sin nærmeste familie eller andre man ellers har tillid til.

Alle er hjertelig velkommen til at kontakte præsten, når der er brug for det.